Együttműködünk

"CINEFEST 20" JUBILEUMI PROGRAMSOROZAT INDUL

"CINEFEST 20" JUBILEUMI PROGRAMSOROZAT INDUL

A korábbi CineFest filmfesztiválok sikeres alkotásaiból álló válogatás tekinthető meg februárban a Miskolc Művészetek Háza Uránia és Béke Art Mozitermeiben. A Miskolcon működő Kinodomino is dokumentumfilmes workshoppal jelentkezik - közölte szerkesztőségünkkel a CINE-MIS Nonprofit Kft.

Idén szeptemberben ünnepli 20. évfordulóját a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Ebből az alkalomból, a fesztivált megelőző kísérőprogramként februárban öt filmet lehet megtekinteni.

Február 8-13. 17:00 - Béke Art Moziterem: 
A szenvedély íze 
magyarul beszélő francia történelmi, romantikus film, 136 perc, 2023 (12 éven aluliak számára nem ajánlott) 
Rendező: Anh Hung Tran 
Szereplők: Juliette Binoche, Benoît Magimel 

Pot-au-feu/La passion de Dodin Bouffant című történelmi romantikus dráma a kiváló szakácsnő, Eugenie és munkaadója, a nagy gourmet hírében álló Dodin Bouffant szerelmét és kapcsolatát mutatja be. 

Az 1885-ben játszódó film Marcel Rouff A szenvedélyes ínyenc című regénye nyomán keletkezett.  A filmet a Loire-menti Segré-en-Anjou Bleu kastélyban forgatták.

És a király így szólt: Milyen csodás szerkezet! 

Február 15-21. 17:00 - Béke Art Moziterem: 
És a király így szólt: Milyen csodás szerkezet! 
magyarul beszélő svéd-dán dokumentumfilm, 88 perc, 2023 (16 éven aluliak számára nem ajánlott)
Rendező: Axel Danielson és Maximilien Van Aertryck 

Az első kamerát 1895-ben találták fel, ma mintegy 45 milliárd kamera működik világszerte. A fim rendkívüli utazás a 19. század végétől az Instagramig és a közösségi médiáig bezárólag. Az alkotók régi filmhíradókból, propagandafelvételekből, ismert és népszerű közösségi média videókból állították össze filmjüket. Kritikus hangon keresték arra a választ, hogy miben rejlik a kamera és a képek ereje, milyen társadalmi következményekkel járnak a világ előtt megosztott felvételek, milyen hatást gyakorolnak nézők millióira a megtekintett vírusvideók, lájkvadászkattintékony kisfilmek. 

Szegény párák

Február 15-21. 19:30 - Uránia Art Moziterem: 
Szegény párák 
feliratos amerikai-ír-angol film, 141 perc, 2023 (18 éven aluliak számára nem ajánlott) 
Rendező: Yorgos Lanthimos 
Szereplők: Emma Stone, Willem Dafoe 

Mark Ruffalo Yorgos Lanthimos új filmje elképesztő történet Bella Baxter fantasztikus fejlődéséről. A fiatal nőt a zseniális elméjű és szokatlan módszereket alkalmazó tudós, Dr. Godwin Baxter hozza vissza az életbe. A férfi védelmét élvezve, Bella vágyik a tudásra. Szomjazza a világ dolgait, így elszökik Duncan Wedderburnnel, a dörzsölt és züllött ügyvéddel, s ketten együtt kontinenseken átívelő, szélsebes kalandra indulnak. Korának előítéleteitől szabadon, Bella roppant iramban fejlődik, hogy szándékának eleget téve kiálljon az egyenlőség és szabadság mellett. 

Február 24. 17:00 - Béke Art Moziterem:
A döntés
magyar dokumentumfilm, 81 perc, 2022
Rendező: Ugrin Julianna és Vízkelety Márton Robi fiatal római katolikus pap, aki a cölibátus fogadalma ellenére az elmúlt években egy szeretetteljes családot is alapított három kisgyermekkel. Most eljött az idő: döntenie kell, és a választás szinte lehetetlen a közösség és az apát hiányoló család között.

A vetítést követően a Miskolcon működő Kinodomino által szervezett workshop keretében beszélgetnek majd a filmről a Művészetek Háza Kávézójában. A film megtekintése ingyenes. 

Tökéletes napok

Február 29-március 6. 19:30 - Béke Art Moziterem: 
Tökéletes napok 
feliratos japán - német film, 123 perc, 2023 (12 éven aluliak számára nem ajánlott) 
Rendező: Wim Wenders 
Szereplők: Kôji Yakusho, Yumi Asô 

Hirajama Tokióban dolgozik, munkája során mosdókat takarít. A férfi láthatóan elégedett egyszerű, harmonikus egyhangúságban telő életével, és örömet lel az élet apró csodáiban. Szabadidejét a zene és a könyvek iránti szenvedélyének szenteli, emellett rajong a fákért is, amelyeket féltve gondoz és állandóan fényképez is. Váratlan találkozások sorozatán keresztül fokozatosan egyre több minden derül ki a múltjából. 

Wim Wenders alkotása a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol főszereplőjének, Jakuso Kódzsinak ítélték a legjobb színésznek járó elismerést. A film az ökumenikus zsűri díját is megnyerte. 

Az előadásokra jegyek foglalhatók a www.cinemis.hu honlapon vagy elővételben vásárolhatók a mozi jegypénztárában, nyitvatartási időben (minden nap 15:30-20:30 között a Rákóczi utca 5. szám alatt).