Együttműködünk

HIDEGEN HAGYTA A MISKOLCI MEDVÉKET AZ ÁRNYÉKUK

HIDEGEN HAGYTA A MISKOLCI MEDVÉKET AZ ÁRNYÉKUK

Mázlijuk, hogy nem az augusztus huszadikai tűzijáték megtartását befolyásoló jóslatot tettek. Pontosabban: nem tettek. A néphagyomány és a tudomány is tanácstalanul áll a jelenség előtt…

Na, nem mintha télnek tudnánk titulálni az elmúlt két hónapban történteket, ám ideálisabb kísérleti szituációt nemigen lehetett volna felállítani még steril laboratóriumi körülmények között sem annál, mint ami csütörtök délelőtt a Miskolci Állatkertben bonyolított „medvelest” körítette. Két dolog bizonyult biztosnak csupán: a leskelődés és Gyertyaszentelő Boldogasszony napja.

Február 2-án a néphagyomány szerint a medve kijön a barlangjából. Ha ezen a napon szépen süt a nap, a medve meglátja az árnyékát, megijed tőle, és visszabújik a barlangjába, amely számunkra azt jelzi, hogy sokáig tart még a tél. Ha azonban a medve nem látja meg az árnyékát, akkor kint marad, amely alapján hamarosan beköszönt a tavasz.

A néphagyományt ápolva az állatkertben is kíváncsiak voltak, hogy a helyi medvék mit jósolnak a tavasz közeledtéről. Habár Dorka és Borka megláthatták az árnyékukat, ám a hasuk mindenen felülkerekedett, ugyanis kifutójuk minden zegét-zugát bejárták a részükre elrejtett finom csemegék után kutatva. Akár idétlen időtlen időkig is várhattunk volna, míg döntést hoznak. Meteo-etológiai ismereteink alapján tehát kijelenthetjük: a medvék valójában nem alkalmasak időjósnak.

A dörmögik jóllakatása után a szervezők figyelmét a névrokonok sem kerülték el, ezért az elszabotált jövendölés nyomán hoppon maradt tömeget átvezényelték a jóval kisebb elvárások elé állított mosómedvék és vörösorrú ormányosmedvék territóriumára is. Az alkalmon megjelent gyermekek az élmény mellé állatkerti macis fejlesztőfüzetet kaptak ajándékba.

A barnamedve valódi téli álmot a természetben sem alszik. Télen ugyan csökken az aktivitásuk, előfordul, hogy napokig elő sem bújnak, azonban ha megéheznek, főként az enyhébb napokon elindulnak táplálék után kutatni. Ennek a nyugalmi periódusnak az eredményeképpen azonban az ősszel magukra szedett zsírtartalékot nagyrészt felélik, és testsúlyuk jelentősen csökken.